slovakhandball.sk

REPRE: VLASTNÝ OPTIMÁLNY VÝKON AKO RECEPT NA KOSOVO

V dobrej forme pricestoval na zraz slovenskej mužskej hádzanárskej reprezentácie, ktorú čaká počas tohto týždňa dvojzápas I. fázy kvalifikácie MS 2025, brankár Marián Žernovič. Aj jeho zásluhou St. Gallen potiahol vo švajčiarskej lige v októbri trojzápasovú víťaznú šnúru a potom nestačil až na lídra Kadetten Schaffhausen.

"Forma vždy môže byť lepšia," skromne skonštatoval 32-ročný gólman. Na reprezentačnú akciu prišiel o to radšej, že sa bude hrať v Považskej Bystrici, ktorej je odchovancom. "Na zápas sa veľmi teším. Od prvého kroku, ako som vstúpil do miestnej haly, som cítil, že som doma. Dúfam, že hľadisko sa vo štvrtok zaplní a poženie nás plná hala," zaželal si Žernovič. Kosovských hádzanárov pozná veľmi dobre, viacerí z nich pôsobia v najvyššej švajčiarskej súťaži - najmä v Kreuzlingene, nad ktorým vyhral so St. Gallenom 36:27. "Ich výhodou je, že sú zohratí. Drenit Tahirukaj je najlepší strelec HSC Kreuzlingen (aktuálne piaty najlepší kanonier súťaže), v ktorom pôsobia až piati Kosovčania," poznamenal Žernovič a dodal: "My však určite z hľadiska kvality máme na tohto súpera, ale musíme predviesť náš optimálny výkon."

Po dlhšom čase, keď v minulej sezóne pauzoval zo zdravotných dôvodov, sa v národnom tíme objavil Tomáš Rečičár, ktorému sa v drese Tatrana Prešov darí. "Rád by som si pohodu z klubu preniesol aj do reprezentácie. Je lepšie, že nemáme tak nabitý program s množstvom zápasov. Cítim sa výborne, a preto nám to aj tak ide," uviedol Rečičár, s ktorým kouč Fernando Gurich počíta na pozíciu pravej spojky, kde je zvyknutý nastupovať aj v prešovskom drese.

Na herný štýl reprezentačného tímu si musí zvyknúť. "Pre mňa je to nový systém, v klube hráme úplne inak. Kosovo nie je slabé mužstvo, takže každý jeden z nás musí dať do toho všetko. Koleno drží, dobre som zrehabilitoval. Po prestávke som dostal chuť sa vrátiť. Som rád, že sa mi darí a verím, že si to prenesiem aj do reprezentácie. Tešil som sa na všetkých chlapcov, rád ich vidím po dlhej dobe," povedal Rečičár.

Slováci majú na prípravu tri dni. Vo štvrtok 2. novembra od 18.00 h nastúpia proti Kosovčanom na prvý zápas, odveta sa bude hrať o tri dni neskôr. "Na zohratie je málo času, ale aj tak sa chceme čo najlepšie pripraviť. Kosovčania majú jedného väčšieho pivota, ktorý robí statické clony. Na spojkách sa snažia rozťahovať hru a skúšajú sa presadiť v súbojoch jeden na jedného. Viac využívajú individuálne činnosti ako akcie cez viac prihrávok," charakterizoval najbližšieho súpera Jakub Prokop, spojka španielskej Navy a so 43 gólmi aktuálne štvrtý najlepší strelec Ligy Asobal.

Aktuálne na webe