Zdeno Simonides (Denník Šport)

Žernovič a Stefánsson novými posilami MŠK

Na tréningy hádzanárov považskobystrických MŠK chodí v týchto dňoch aj Marián Žernovič. Po tom, čo tento 33-ročný reprezentačný brankár ukončil dvojročné pôsobenie vo švajčiarskom tíme Otmar St. Gallen, sa ako voľný hráč pripravuje v materskom klube na novú sezónu. Istý čas nebolo jasné, dres ktorého mužstva v nej si bude obliekať, avšak včera padlo rozhodnutie, že po trinástich rokoch strávených v Hlohovci, krátko v Šali, v budapeštianskom Ferencvárosi a v ST. Gallene sa vráti tam, kde s hádzanou začínal. S MŠK sa dohodol na ročnej zmluve.

Nepochybne bude veľmi platnou posilou úradujúceho vicemajstra Slovenska. Tým viac, že skúsený Ladislav Kovačin po júnovej operácii zraneného ramena - tentoraz pravého - bude mužstvu v prvej polovici nadchádzajúcej sezóny chýbať. Rovnako ako ďalší reprezentant Andrej Sloboda, ktorý sa už v máji podrobil plastike roztrhnutého väzu v kolene.

Zo šatne Považanov odišli štyria hráči, zhodou okolností všetko pivoti. Erik Žilinčík, ktorý prestúpil do Bojníc, a Ukrajinec Serhij Petryčenko sa s klubom nedohodli na podmienkach novej zmluvy, Marián Plšek uprednostnil pracovné povinnosti, Eduard Valášek tiež, navyše jemu sa obnovilo bolestivé zranenie ramena.

Okrem Šimona Macháča, našej jednotky na tomto poste, máme Adama Lovíška, ktorý sa vrátil z hosťovania v Martine, i mladého Petra Podstráskeho, ako alternácia prichádza do úvahy ešte Ivan Bystrický,“ vraví tréner Považanov Václav Straka.

Ďalšou novou tvárou je 23-ročný bývalý islandský mládežnícky reprezentant Ólafur Brim Stefánsson. Mimochodom, v niekoľkominútovom zostrihu mnohých pôsobivých gólov, ktoré tento takmer dvojmetrový pravák nastrieľal v uplynulom ročníku kuvajtskej ligy ako hráč mužstva SC Jarmouk, sme párkrát na súperovej strane zočili aj dlhoročnú oporu prešovského Tatrana Olivera Rábeka
Steffánsson, ktorý by mal byť na pozícii zadáka veľmi platný aj v obrane, príde na Považie v priebehu dneška. Ak si stihol vybvaiť na Islande všetky potrebné náležitosti, pocestuje s mužstvom už na víkendový turnaj do Jičína, na ktorom sa Považania stretnú s českými extraligistami domácim HBC i s Pepinom SKP Frýdek Místek a s účastníkom nižšej nemeckej súťaže SV 04 Plauen-Oberlosa.

Hráči MŠK, ktorí začali s letnou prípravou 15. júla, odohrali už štyri prípravné zápasy, pričom všetky vyhrali. Doma s Frýdkom-Místkom 31:30, so Sokolom Nové Veselí 28:25 i 20:18 a v Napajedle s bronzovým tímom minulého ročníka českej extraligy Lovosicami 29:23.
Dôležitejšie ako výsledky je to, že všetky splnili svoj účel,“ pochvaľuje si Václav Straka, pre ktorého bude budúci ročník už jedenásty na lavičké MŠK. Potvrdzujú, že naša hra sa každým zápasom lepší, že postupne odstraňujeme chyby, ktoré sa v nej objavujú, že oživujeme kombinácie a zdokonaľujeme súhru. Navyše dávame príležitosť aj mladým, napríklad osemnásťročnému dorastencovi Dominikovi Podsedlému, aby si aspoň pričuchli k náročnej príprave seniorského A-mužstva.“

Generálkou na nový ročník Niké Handball extraligy, do ktorého Považania vstúpia koncom tohto mesiaca zápasom 1. kola v Nových Zámkoch, bude pre nich vo štvrtok 22. augusta posledný prípravný duel vo Frýdku-Místku.

Aktuálne na webe